Ανάπτυξη & Παραγωγή

Ανάπτυξη προϊόντος:

 

Επιλογή πρώτων υλών ανάλογα με τη μορφή και τη δράση του προϊόντος. 

 

Συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς αναγνωρισμένους οίκους παραγωγής πρώτων υλών καλλυντικών και με πιστοποιημένους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. 

 

Οι πρώτες ύλες πρέπει να συνοδεύονται πάντα από τα απαραίτητα έγγραφα σύμφωνα με τη νομοθεσία (MSDS, TDS, Certificate of Analysis) που εξασφαλίζουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση στην κοσμετολογία. 

 

Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της κοσμετολογίας είναι ραγδαίες και συνεχώς νέες πρώτες ύλες με διαφορετικές δράσεις είναι διαθέσιμες στην αγορά. 

 

Στο εργαστήριο γίνονται δείγματα για να επιτευχθεί ο σωστός συνδυασμός των πρώτων υλών - εκδόχων και δραστικών - στις κατάλληλες ποσότητες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μεταξύ τους συμβατότητα και για το τελικό προϊόν η καλύτερη υφή, άπλωμα, απορρόφηση και δράση. Επίσης γίνεται η επιλογή κατάλληλου συντηρητικού που εξασφαλίζει την ασφάλεια του προϊόντος και του καταναλωτή και δε χαλάει τη σταθερότητα του προϊόντος καθώς επίσης επιλέγεται και το άρωμα που είναι συμβατό με τη φόρμουλα, δε την χρωματίζει , δεν την αποσταθεροποιεί και δεν αλλοιώνεται. Σε αυτή τη φάση σχεδιάζεται και η μέθοδος παραγωγής. 

 

Το τελικό δείγμα πρέπει να περάσει από διάφορα τεστ σταθερότητας σε διαφορετικές συνθήκες που μπορεί να διαρκέσουν κάποιους μήνες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν αλλοιώσεις που θα επηρεάσουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του καθώς επίσης πρέπει να διεξαχθεί και τεστ συμβατότητας με τον περιέκτη.

 

Επίσης θα πρέπει να διεξαχθούν τεστ ασφάλειας. Έτσι το τελικό δείγμα περνάει από challenge test σε ειδικά εργαστήρια που διαρκεί δύο μήνες και εξασφαλίζει αν το συντηρητικό είναι το κατάλληλο. Αν βρεθεί ότι το συντηρητικό είναι ανεπαρκές τότε θα πρέπει να γίνει νέο δείγμα από την αρχή με άλλο συντηρητικό και να υποβληθεί πάλι σε όλα τα απαραίτητα τεστ. 

 

Για δερματολογικό έλεγχο το δείγμα αποστέλλεται σε ειδικό πιστοποιημένο εργαστήριο στην Ιταλία που σε συνεργασία με το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου της Παβία διενεργούν δερματολογικούς ελέγχους σε υγιείς εθελοντές και σε περίπου δύο μήνες δίνεται το αποτέλεσμα. Αν το προϊόν ταξινομηθεί ως ερεθιστικό τότε γίνεται νέο δείγμα με διαφορετικά συστατικά. Αν ταξινομηθεί ως μη ερεθιστικό τότε μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά. 

 

Περνώντας όλα τα τεστ και μετά από χρονικό διάστημα κάποιων μηνών το προϊόν μπορεί να μπει σε διαδικασία παραγωγής. Για να κυκλοφορήσει στην αγορά θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην επίσημη πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και να έχει φάκελο στον οποίο καταγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με αυτό π.χ. πρώτες ύλες και πληροφορίες για το τοξικολογικό τους προφίλ, τεστ ασφάλειας και σταθερότητας, φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, σύνθεση, αποτελεσματικότητα. 


 

Παραγωγή:

 

Όλη η διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής του τελικού προϊόντος γίνεται στις εγκαταστάσεις της Cosmetia - Σακελλαρίου ΑΒΕΕ στην Αθήνα. 

 

Οι πρώτες ύλες πριν χρησιμοποιηθούν ελέγχονται για την καταλληλότητά τους. Ο υπεύθυνος παραγωγής ακολουθεί πιστά τη φόρμουλα και τη μέθοδο παρασκευής και κατά τη διάρκεια της παραγωγής συμπληρώνει το Φύλλο Παραγωγής που περιέχει όλα τις πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη παρτίδα. 

 

Στο τέλος της παραγωγής ελέγχεται το προϊόν σύμφωνα με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του και το μικροβιακό του φορτίο. Εφόσον όλοι οι έλεγχοι βρίσκονται εντός των θεσπιζόμενων ορίων τότε γεμίζεται από ειδικές συσκευές στους κατάλληλους περιέκτες που φέρουν το Lot Number της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνεται και το Φύλλο Ελέγχου της παραγωγής με όλα τα τεστ που έχουν γίνει. 

 

Οι διαφορετικές μορφές προϊόντων (π.χ. κρέμες, κραγιόν, σκόνες, βερνίκια) παράγονται σε διαφορετικούς χώρους.